Skip to main content
  • Een uitvaart regelen

Uw uitvaart regelen bij Ineke Smit Uitvaartverzorging Haarlem e.o.

Keuzes maken voor een passende uitvaart

Meestal kom ik de dag na onze kennismaking langs om alle mogelijkheden rondom de uitvaart met u door te nemen. Er worden op verschillende vlakken veel keuzes gemaakt. Hebt u bijvoorbeeld nagedacht of uw dierbare begraven of gecremeerd wordt? Wilt u de kist laten dragen door familie en vrienden of dit door professionele dragers laten doen? Wilt u het graf met familieleden dichtscheppen, wilt u ballonnen oplaten of gaan de kinderen bellenblazen? Strooit u bloemblaadjes, kiest u voor stilte? Kortom, er is veel om over na te denken en veel te bespreken. 

Rondom het opbaren

De laatste verzorging van een overledene is een ritueel wat heel mooi kan zijn om zelf te doen. U kunt, waar nodig met mijn hulp en uitleg, de overledene wassen en aankleden. Als dit om welke reden dan ook niet mogelijk is, geef ik samen met een collega deze laatste zorg.

Plaats en wijze van opbaren

Opbaren kan op verschillende plekken: thuis, in de woning van een van de familieleden, in een rouwcentrum of in een van onze afscheidskamers [link naar afscheidskamers]. De opbaring kan op een opbaarplank, op bed of in een kist. De overledene kan hierbij eigen kleding aan, of bedekt worden met een lijkwade. Eigen doeken, sjaals, een dekbedhoes en een kussen, kunnen een gevoel van geborgenheid geven. Dat ene eigen lievelingssjaaltje kan net het verschil maken. U kunt kiezen uit een groot aanbod van kisten, uiteraard kunt u ook zelf een kist maken en beschilderen.

Rouwkaarten

Het aanbod in rouwkaarten is groot. Om nabestaanden te helpen bij hun keuze hebben we een mooie selectie samengesteld. Maar u kunt ook zelf een rouwkaart maken, bijvoorbeeld met een mooie foto, een mandala, een schilderijtje of een kindertekening. Sommige mensen die in hun laatste levensfase zijn, kiezen ervoor om hun eigen rouwkaart, met zelfgekozen afbeeldingen en teksten te maken. 

Rouwvervoer

We werken veel samen met Coen Heemeijer, uitvaartbusservice. U kunt kiezen uit verschillende auto’s. Ook is er een uitvaartbus, waarin 15 mensen samen de laatste reis van hun dierbare kunnen begeleiden of die dienst kan doen als volgwagenbus (20 zitplaatsen). Maar ook een boot of eigen auto behoort tot de mogelijkheden. ‘Gert was dol op zijn landrover. Die gaan we gebruiken in plaats van een rouwwagen’. Zo kan de keuze van rouwwagen de uitvaart een persoonlijk tintje geven. Welk rouwvervoer u ook wenst, in principe kan ik het voor u regelen. Wij hebben een eigen zwarte rouwwagen, deze mag de familie na overleg met ons zelf rijden.

Waar vindt het afscheid plaats?

Bij de keuze voor de locatie van de afscheidsdienst is de belangrijkste vraag altijd: Wat past bij de overledene en diens familie? Crematorium, aula, kerk. Op veel locaties in de omgeving kan een afscheidsbijeenkomst plaatsvinden. Bijvoorbeeld in de Oosterkerk, een strandpaviljoen, een restaurant, in een loods, in het Dolhuys of de Lichtfabriek in Haarlem, op een boot of ergens buiten in de natuur behoort ook tot de mogelijkheden.

Overige keuzes

Zo zijn er nog veel meer keuzes te maken. Hierbij kunt u denken aan bloemen, muziek, foto's, catering, een dankkaartje en overige persoonlijke wensen.